TWICE COLONIZED

★★★★★☆

Lin Allunas bemærkelsesværdige dokumentarfilm om den grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peter havde verdenspremiere på Sundance Filmfestival 2023.

Aaju Petersens liv har ikke været en dans på roser. En del af barndommen blev tilbragt i Danmark, hvor hun skulle lære at børste tænder og spise med kniv og gaffel. Da hun kom tilbage til Grønland havde hun næsten glemt det grønlandske sprog, og blev igen opfattet som en fremmed fugl.

Koloniseringen af Grønland og grønlændere har fulgt hende hele livet – også når hun er i Danmark og i sit nye hjemland, Kanada. Samtidig har hun også haft en række private problemer at slås med. Hendes søn var en af de mange grønlændere, der tog sit eget liv og hendes seneste kæreste banker hende.

Men Lin Allunas ser styrken i den bemærkelsesværdige kvinde, der prøver at vende sine bitre erfaringer til noget positivt.

Hun taler og skriver med stor præcision om sine oplevelser, og hun kæmper for de såkaldt "oprindelige folk" og deres synlighed i globale sammenhænge. En kvinde, der både kan danse vildt i hotelsengen til en Tina Turner-video, og som fra en talerstol i EU formår at få en hel verden til at lytte.