ANNE MARIE FØDT CARL-NIELSEN

★★★★☆☆

På trods af at såvel Carl og Anne Marie optræder på scenen (i skikkelse af skuespillerne Frank Thiel og Maja Juhlin) gennem forestillingens fem kvarter, er det fortrinsvis Carl Nielsens mindre kendte hustru, vi hører om. Det vil muligvis umiddelbart irriterer fans af den store komponist, men dramatikeren Vivian Nielsen får os til at forstå, hvorfor vi skal beskæftige os med Anne Marie.

Ikke blot skabte Anne Marie den berømte ryttestatue af Christian d. IX. ved Christiansborg, men det var ifølge Vivian Nielen i høj grad Anne Maries indtægter, der gjorde det muligt for Carl Nielsen at komponere.

ANNE MARIE GIFT CARL-NIELSEN havde tidligere på sæsonen premiere på Mungo Park Kolding, og skyder den imponerende teaterfestival CPH STAGE igang på Teater V.

Instruktøren Sophie Lauring har skabt en fint afstemt forestilling, og er stykket lidt længe om at fænge, så rummer forestillingen heldigvis en række kvaliteter, der gør den mere end seværdig og et gæstespil værd.

Både Frank Thiel og Maja Juhlin har ære af deres præstationer, men stykket havde nok vundet lidt, hvis Carl Nielsens karakter havde virket knap så sølle, hvis parterne havde været mere ligeværdige. Som det er nu, har hun altid ret og hans svagheder udstilles primært til latter, hvilket muligvis øger underholdningsværdien, men skader den dramatiske helhed.

Nadia Nabil fortjener stor ros for sin meddigtende scenografi (der bl.a. omfatter soklen til rytterstatuen) ligesom også Mårten K. Axelssons maleriske lysdesign bidrager til det smukke scenebillede, som synes inspireret af passager i Carl Nielsens mest lyriske værker.