ROMEO & JULIE

★★★★☆☆

Ørstedsparken i hjertet af København er kendt som refugium for homoseksuelle med hang til frisk luft – med mere… Det virker derfor ganske passende, at William Shakespeares "Romeo & Julie" under deres ophold i netop denne park skifter køn undervejs i Petrea Søes dristige og dejlige iscenesættelse.

Mads Riisom og Karin Bang Heinemeier er på alle måder et umage par og det kræver mere end almindelig god fantasi, hvis man skal forestille sig disse to som forelskede nybagte teenagere fra Verona. Men kærlighed kender ingen grænser, så vi hopper gladeligt med på spøgen og konstaterer at de stridende familier, som de unge stammer fra, i al fald har en gloriøs rædsom tøjsmag til fælles.

Patricia Schumann og Jacob Ulrik Lohmann varetager de øvrige roller med beslægtet vanvid – omend rollen som Julies tilbeder Paris går til en sagesløs blandt publikum.

Musikalsk forkæles vi med skingre versioner af alt for velkendte popsange, og i en gylden stund aktiveres tilskuernes mobiltelefoner og fra alle sider høres Whitney Houstons version af Dolly Partons udødelige "I Will Always Love You".

ROMEO & JULIE er en gakket og gal sommerspøg, der på forunderlig vis giver mening, og så er billetprisen til at overse. Forestilling er nemlig gratis, en tradition man kender fra New York, hvor The Public Theatre i årtier har præsenteret gratis teater af høj kvalitet på det smukt beliggnede Delacorte Theatre i Central Parks hjerte. Hvor er det herligt, at denne ide også blomstrer i København takket være Folketeatret og dets samarbejdspartner Shakes.

(Michael Søby)