HAMILTON – I NATIONENS TJENESTE

★★☆☆☆☆

Endnu en stort anlagt nordisk kriminalfilm har ramt de danske biografer, denne gang en filmatisering af Jan Guillous’ HAMILTON – I NATIONENS INTERESSE. Og ligesom det var tilfældet med "Mænd der hader kvinder" har man hyret en dansk instruktør til at holde styr på de overvejende svenske skuespillere. Valget er faldet på Kathrine Windfeld, og hun synes opsat på at vise, at hun er "one of the boys", og svælgerufortrødent i blodsprøjt og det der er værre, uden at filmen bliver et hak bedre af den grund.

Bortset fra den driftsikre Mikael Persbrandt forekommer det at være skuffende lidt Kathrine Windfeld får ud af sine skuespillere, og spændingen drukner derfor i effekter. Pernilla August lyser selvfølgelig op i en film, hvor de øvrige kvinder ligner barbidukker, men instruktøren ved tydeligvis ikke hvad hun skal bruge hende til.

Hamiltons personlige drama kobles klodset med en utroværdig historie om svensk våbensalg til Afrika, og filmens svalt humanistiske budskab klinger falsk, når vellysten ved at skildre menneskelig grusomhed tydeligvis er så stor.

HAMILTON – I NATIONENS INTERESSE har formodentlig kostet en bondegård, og man ærger sig over, at det efterhånden kun er krimigenren der blive belønnet med så store budgetter på nordisk plan. En film som THE ARTIST synes i al fald utænkelig under de nuværende produktionsforhold i Skandinavien, og det er i grunden en skam hvis man er tilhænger af et alsidigt udbud af film fra nord.