SHAME

★★★★★☆

Den supercool Michael Fassbender gjorde en god figur i den nye udgave af "Jane Eyre", og nu kan vi nyde hans på alle måder nøgne præstation i Steven Macqueens SHAME. Rollen som den sexfikserede mand, der får problemer med ægte menneskelige følelser – ikke mindst i forhold til sin ustabile søster – har allerede indbragt Fassbender prisen for bedste mandlige hovedrolle i Venedig samt en golden globe nominering, og en Oscar-nominering forekommer også rimelig.

Vi ender med helt at få ondt af den i grunden ganske selvoptagede men flotte fyr, der ikke kender vejen ud af sin seksuelle afhængighed. Hans personlige nedtur fortælles i klare kolde billeder danner et fuldendt visuelt udtryk for tomheden i hans tilværelse.

Carey Mulligan fra Lone Scherfigs "An Education" fremstår næste ukendelig som den ustabile søster, og synger tilmed en hæderlig udgave af "New York, New York" uden dog at være nogen trussel for Liza Minnellis definitive originalversion.

SHAME slår med stor præcision ned på et meget tidstypisk problem – tilmed i moderne snit – og krydret med relevante nøgnescener, så mon ikke publikum finder vej til billetlugerne den dystre historie til trods? Man behøver i al fald ikke skamme sig over at løse billet til denne film.