50 GRADES OF SHAME

★★★★☆☆

CPH STAGE 2019 blev skudt i gang på Nørrebro Teater med et spektakulært tysk gæstespil, der levede op til festivalens målsætning.

Den eksperimenterende performance gruppe She She Pop byder på alternativ seksualundervisning for voksne med udgangspunkt i en meget morsom sammenstilling af kønsroller og kropsmodeller i så forskellige litterære værker som Frank Wedekinds "Vårbrud" og E.L. James’ "50 Shades of Grey".

De medvirkendes ansigter, over- og underdele bliver via diverse splitscreens kædet sammen på måder, der udfordrer vores opfattelse af køn og kroppe, og som velgørende kontrast fodres vi sideløbende med citater fra de nævnte bøger.

Her er pikke og patter i alle størelser og sørme om vi ikke også får live-musik til det meste leveret en travl musiker.

Vi præsenteres i starten for al det forbudte, men får afslutningsvis at vide, at I kunsten er alt tilladt. Skuespillerne beretter om, hvad der får dem til at skamme sig og de formulerer også til sidst hvad der er tilladt indenfor erotikken. "Man må gerne se porno på nettet, bare man ikke betaler for det", "Man må ikke tale om sin ex, mens man har sex med sin nye kæreste" osv.

50 GRADES OF SHAME burde nok kun have varet en time, for vi fatter altså pointerne relativt tidligt. Men et ganske originalt kunstudspil, omend man kan diskutere om det ikke i mindst ligeså høj grad er film, vi ser på, fremfor teater?

(Michael Søby)