JENS MUNK – NORDVESTXPEDITIONEN

★★

I 1619 drog den danske opdagelsesrejsende Jens Munk ud på en farefuld færd i håb om at finde nordvestpassagen, der kunne gøre det lettere at handle med Asien. En lignende dumdristighed finder man hos filmmanden Ole Japp, der har kaster sig ud i at lave en storfilm om Jens Munk og vel at mærke en film, som han selv har skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i.

Men hvor Jens Munk aldrig fuldførte sin mission, så er det efter flere års arbejde faktisk lykkedes Ole Japp at realisere projektet. Men hvor meget man end har lyst til at bakke om mandens ildhu, så kan man ikke påstå, at JENS MUNK er blevet hverken vellykket eller god.

Forbilledet synes at have været den Oscar-nominerede norske storfilm "Kon-Tiki", men udførelsen står desværre ikke mål med ambitionerne. Der spilles pinagtigt i de fleste roller, hvilket ikke er så underligt med de ofte gumpetunge replikker. Bedst fungerer filmen i de ordløse sekvenser, hvor Jens Munk og hans mænd kæmper mod naturkræfterne.

Et større budget kunne givet have øget troværdigheden i disse konkrete scener, og vi må nøjes med nogle interessante billeder fra livet på havet. Men man forstår sådan set godt, hvorfor der ikke har været vilje til at poste flere penge i dette risikable projekt, for det generelle niveau er simpelthen ikke tilstrækkeligt højt, og det ville en højere bevilling ikke kunne ændre på.

Først i begyndelsen af 1900-tallet lykkedes det for norske Roald Amundsen som den første at sejle gennem nordpassagen. Om der også skal gå flere hundrede år, før vi igen præsenteres for en film om Jens Munk, kan kun tiden vise. Men Ole Japp har i al fald ret i, at den grundlæggende historie om Jens Munk er god, og man under faktisk Ole Japp og hans film en bedre modtagelse, end den som Jens Munk fik.