FASSBINDER: AT ELSKE UDEN AT KRÆVE

★★★★★☆

Christian Braad Thomsens seneste film er noget overraskende en kærlighedsfilm. Og man må sige, at ordene "kærlighed uden fordring" ikke blot omhandler Fassbinder, men i ligeså høj grad beskriver Braad Thomsens uselviske kærlighed til den for længst afdøde Rainer Werner Fassbinder.

At der er tilmed er tale om en livslang kærlighed fremgår af de talrige Fassbinder-film som Christian Braad Thomsen har formidlet til et intetanende dansk publikum siden de tidlige 70ere.

Braad Thomsen har det også gentagne gange interviewet Rainer Werner Fassbinder og den nye film rummer tilmed materiale, der ikke tidligere har været offenliggjort.

Det klæder filmskaberen Christian Braad Thomsen at være forelsket og hans ømhed overfor Fassbinder synes denne gang også at omfatte stjernen Hanna Schygulla, der fik en ret hård medfart i Braad Thomsens berømte Fassbinder-biografi. Nu er hun direkte medansvarlig for, at Braad Thomsen fik øjnene om for skønheden i det tyske præstation via filmene "Effi Briest" og "Petra Von Kants Bitre Tårer".
Desværre hører hun ikke blandt de interviewede med det gør til gengæld Irm Hermann, den kvinde, som måske kendte Fassbinder allerbedst og som på grund af ham forsøgte selvmord.

Det er lykkedes for Christian Braad Thomsen at komme ind under huden på Fassbinder, så vi føler vi får et oprigtigt billede af hans komplekse og modsætningsfyldte væsen. At Braad Thomsen så tilmed formår at sætte portrættet ind i en historisk sammenhæng, udvider blot vores indsigt. Ikke blot i Fassbinder – og måske i særdeleshed i hans film. Og selvom både Wim Wenders og Werner Herzog siden 70erne har lavet mesterlige film, så vejer Rainer Werner Fassbinders samlede værker stadig tungere i den tyske filmhistorie.