IDEALISTEN

★★★★☆☆

Thule-skandalen måtte jo næsten ende som en film i et relativt udramatisk land som Danmark. Og det bedste man kan sige om idealisten er, at filmens manuskriptforfattere synes opsat på at fortælle historien. Man har valgt at fortælle den med udgangspunkt i den Cavling-prisbelønnede journalist på Østjylland Radio, der mange år senere trods stigende pres også fra udlandet insistere på at fortælle sandheden om ofrene for Thule-skandalen.

Instruktøren Christina Rosendahl forfølger indædt sporene og krydrer sin i stigende grad spændende film med velvalgte dokumentaroptagelser, der låner autenticitet til helheden.
En lavmælt Peter Plaugborg tegner et fint portræt af den unge idealistiske journalist, der vokser med opgaven. Han skal bl.a. undersøge om den danske regering skjulte noget for befolkningen ang. det atombombe-bærende fly, der styrtede ned på Grønland sidst i 50erne.

Desværre har Rosendahl en mindre heldig hånd med sine birolleskuespillere, der så at sige overbetoner manuskriptets raffinementer. Ikke mindst spilles diverse eksperter temmeligt udvendigt af provinsafdelingens brave folk og så virker det næsten kriminelt at spilde en glimrende skuespillerinde som Tammi Øst i en ret intetsigende rolle som telefonpasser. Peter Oliver Hansen og Poul Clemmensen undgår at skabe karrikaturer af politikere som Uffe Ellemann-Jensen og Niels Helveg-Petersen, og det kan ikke ha været let.
IDEALISTEN bærer heldigvis præg af de gode intentioner, der ligger bag, men ligesom hovedpersonen når den ikke helt i mål med alle sine ambitioner.