DEN PERFEKTE CHEF

★★★★★☆

Javier Bardem modtog tidligere på sin fjerde Oscar-nominering for en fabelagtig præstation i "Being the Ricardos". Her spillede han den legendariske tv-komedienne Lucille Balls entreprenante mand Desi Arnaz overfor selveste Nicole Kidman i rollen som hele verdens Lucy.

Men han havde i ligeså høj grad fortjent en nominering for sin indsats som foretagsom fabriksleder Blanco i den barberbladsskarpe spanske komedie DEN PERFEKTE CHEF ("El Buen Patrón").

Instruktøren Fernando León de Aranoa fik sin gennembrud med filmen "Mandage i solen", der een gang for alle overbeviste om, at Javier Bardem var andet end et rebelsk sexsymbol, og både instruktøren og hovedrolleindehaveren modtog Goya-priser.

Tyve år efter gentager de Goya-succesen med DEN PERFEKTE CHEF, omend filmene i Oscar-sammenhænge blev vraget af Det Amerikanske Film Akademi til fordel for Pedro Almodóvar, der vandt en Oscar for sit manuskript til "Tal til hende" i 2002. Almodóvar seneste spillefilm "Parallelle mødre" opnåede to Oscar-nomineringer bl.a. for bedste skuespillerinde (Pénelope Cruz, der ligesom sin mand har opnået 4 Oscar-nomineringer og vundet en enkel – for en birolle).

DEN PERFEKTE CHEF higer efter anerkendelse og det går også ganske godt for hans familieforetagne, en fabrik der forhandler vægte. Blanco har måtte fyre en medarbejder, og denne har slået telt op lige ved siden af fabrikken, hvorfra han demonstrerer mod Blanco og skader direktørens chance for en ny pris.

Samtidig kæmper Blanco med en betroet medarbejder, der ikke passer sit job, da hans kone har forladt ham til fordel for en anden af fabrikkens ansatte. Den betroede medarbejder burde egentlig fyres, og har tilmed haft en affære med Blancos sekretær, men han ved umiddelbart for meget. Sagen kompliceres, da Blanco selv får et godt øje til fabrikkens unge og underskønne praktikant. Hun viser sig tilmed datter af en ven af familien, og pludselig er det slet ikke så let at være DEN PERFEKTE CHEF.

Ganske tidstypisk udstiller filmen den Me Too-allergiske mandeverden, man stadig finder i visse dele af erhvervslivet. Alle spiller glimrende med en fortræffelig Javier Bardem i spidsen, og også rent teknisk såvel som musikalsk er filmen i topklasse. Almudena Amor fanger blikket som den beregnende kvindelige praktikant og Celso Bugallo er rørende som en gammel trofast mand, der har tillid til, at den store Blanco nok skal redde kastanjerne ud af ilden for hans tvivlsomme søn.

DEN PERFEKTE CHEF bør blive obligatorisk materiale i ethver firma forud for enhver ansættelse i ledelsen. Filmen er tilmed årets mest begavede filmkomedie – og sandsynligvis den mest relevante.