MENNESKER BLIVER SPIST

★★★★☆☆

Der er noget afvæbende ærligt over Erik Clausens nye film, hans bedste siden "De Frigjorte". Historien om den aldrende mekaniker, der pludselig mister retningen i livet, kan på papiret virke banal og er det egentlig også på film, men bliver dog fortalt med en oprigtighed og en varme, som smitter i en kold tid.

Erik Clausen har naturligvis påtaget sig hovedrollen, og selvom andre skuespillere muligvis kunne have fået flere nuancer frem i figuren, så ville de færreste kunne tilføre filmen samme autenticitet, som Erik Clausen kan. Men for at filmen kan fungere, er det helt afgørende, at Clausen har den helt rigtige partner. Og det må man sige han har fået i Bodil Jørgensen, der føjer endnu en fin præstation til de efterhånden mange. Glimrende er åbningsscenen, hvor hun som sagsbehandler møder en klient (troværdigt fremstillet af Jens Andersen), der godt lige vil have forskud på kontanthjælpen.

I tilgift får vi nogle rørende gensyn med gamle Clausen-kendinge som Leif Sylvester, Elith Nulle Nykjær og Helle Ryslinge, og glæder sig over præcise vignetter fra Elsebeth Steentoft, Charlotte Fich og Jan Hertz.

Erik Clausen har altid haft hang til sentimentalitet, og den synes bestemt ikke at have fortaget sig med årene. Men han er heller ikke bleg for at gøre grin med danskernes selvforkælelse og det latterlige i politiske dogmer. Det skal samlet set nok bidrage til, at MENNESKER BLIVER SPIST kommer til at gå godt i de danske biografer.