KOSMOS +

★★★★★☆

Kirsten Dehlholm gør kunstnerisk comeback i Den Grå Hal på Christiania med den visuelt overdådige forestilling KOSMOS +.

Med en lille dreng ved navn Tom7 som guide kommer vi en tur ud i rummet og får en lang række naturvidenskabelige fænomener belyst undervejs af forskere og filosoffer. Jesper Kongshaugs lysdesign har international klassse, så selv hvis man ikke interessere sig en døjt for himmelrummet, må man overgiver sig til det biledorgie, man præsenteres for.

Drengen Tom7 spilles overrumplende overbevisende af den lille Frederic Linde-Fieron, der formår at redegør for kvantefysik og det der er værre med en selvfølgelighed, der imponerer. Ellen Hillingsø har som astronom autoritet i både stemme og krop og sekunderes nydeligt af Casper Sloth og Stine Gyldenkerne. Vi får et rørende gensyn med Preben og Bende Harris, som to aldrende filosoffer, et vidnesbyrd om hvor skønt, der kan være at se gamle skuespillere på en scene.

Lige når forestillingen truer med at blive for selvhøjtidelig og mere foredrag end teater, får vi nogle befriende humoristiske betragtninger om universet og livet, som giver ny energi til forestillingen.

Fem kvarter lyder måske ikke af meget, men der er hundekoldt i salen og de omdelte tæppe hjælper kun lidt, så tag godt med varmt tøj på. Forestillingen virker i forevejen lidet børnevenlig på trods af en målgruppe mellem 6 og 99 år, men hvis ungerne allerede interesserer sig for planeter og stjerner, kan det vel være, at også de får en fed oplevelse. Man håber i al fald, at der virkelig findes børn som Tom7 derude, der kan finde mening i al det, vi andre ikke fatter.