THE FATHER

★★★★★★

Ole Thestrup fejrede sit 40-års skuespillerjubilæum som "Min far" i Folketeatrets danske udgave af Florian Zellers stykke "Le Pére". Teksten er allerede blive filmatiseret på originalsproget under titlen "Floride" ("Min fars store rejse") med veteranen Jean Rochefort i en sidste glansrolle.

Men Florian Zeller har valgt selv at filmatisere en engelsksproget version, der fremstår som den definitive udgave, og opnåede flere Oscar-nomineringer bl.a. for bedste film.

Filmens manuskript har Florian Zeller begået i samarbejde med selveste Christopher Hampton, der vandt sin første Oscar for manuskriptet til "Farlige forbindelser" med Glenn Close og John Malkovich i hovedrollerne. Hampton, der også skrev skuespillet "Et tysk liv", der netop har indbragt Kirsten Olesen en Reumert, og Florian Zeller blev naturligvis hædret med den gyldne statuette for deres manuskript (baseret på en andet forlæg).

Chadwick Boseman var den sentimentale favorit til Oscar’en for bedste mandlige hovedrolle for sit bevægende spil i "Ma Rainey’s Black Bottom", men hvis Oscar’en skal uddeles ud fra kriterier om skuespilkunst, så er Anthony Hopkins monumentale præsentation som den demente fader den rette vinder.

Hans portræt af en perverteret seriemorder i "Ondskabens øjne" vil nok vedblive med at være hans mest berømte på film, men selv efter prisbelønnet spil som Fanta-drikkende pave i "The Two Popes", formår han denne gang at overgå sig selv. Anthony Hopkins har – utrolig men sandt – simpelthen aldrig været bedre og hvis det ikke bør udløse en Oscar, er der ingen rimelighed til.

Man bør dog ikke underkende Olivia Colman i rollen som den psykisk belastede datter. Men ligesom med "The Favourite" vil det også denne gang blive diskuteret, hvorvidt hun spiller en hoved- eller en birolle.

Rufus Sewell, der faktisk fik sit gennembrud i Christopher Hamptons Cannes-vinder "Carrington" over Jonathan Pryce og Emma Thompson, gør indtryk som brutal svigersøn.

THE FATHER er ikke den første spillefilm om demens, men det må regnes for den bedste. Fordi vi kommer helt tæt på en livsudfordring, som de fleste af os kommer i berøring med på et eller andet tidspunkt.