DET ER HERLIGT AT LEVE

★★★★★★

Blandt de amerikanske julefilm indtager DET ER HERLIGT AT LEVE ("It’s a Wonderful Life") en særlig status. Vel har den ikke Judy Garland, der synger "Have Yourself a Merry Little Christmas" som i "Mød mig i St. Louis" og vel har den ikke Bing Crosby, der crooner "White Christmas", som han lancerede i "Holiday Inn". Men den har altså James Stewart i dennes signaturrolle, og så blir det ikke meget bedre. Rollen var også Stewarts personlige favorit, og det burde have været denne præstation og ikke den komiske rolle i George Cukors klassiker "Natten før brylluppet", der indbragte ham en Oscar.

Instruktøren Frank Capra var manden, der opfandt screwball-komedien via "It Happend One Night", men han var også en samfundsrevser, der ofte tog den jævne amerikaners parti i en tilsyneladende umulig kamp mod stærkere kræfter og højere magter. Mesterværker som "Mr. Deeds Goes to Town" og "Mr. Smith Goes To Washington" afspejler ikke bare et personligt engagement, men også en betydelig kærlighed til det amerikanske folk. Og det er disse ingredienser, der præget DET ER HERLIGT AT LEVE, som virker ekstra relevant i en krisetid.

For hovedpersonen i DET ER HERLIGT AT LEVE er på røven og det blir bare værre og værre. Men lige før vi springer ud fra en bro, får Capra på total urationel vis vendt bøtten og får os til at tro på godheden i alle mennesker. Og er vel julefilmens fornemste opgave?