LEV STÆRKT

★★★★★☆

Christian E. Christiansen gør et flot comeback i dansk film med filmen LEV STÆRKT efter at have floppet fælt i Hollywood.

Christiansen har tidligere i “Råzone” samt “Dig og Mig” (en udbygning af hans Oscar-nominerede kortfilm) vist talent for at instruere unge i barske situationer, og den evne præger også LEV STÆRKT.

Den tidligere barnestjerne Cyron Melville (“Menneskedyret”) bekræfter indtrykket fra “Vanvittig forelsket”, at han er en af sin generations mest talentfulde danske skuespillere. Han har et særligt nærvær koblet med en uortodoks spillestil, der gør at man aldrig helt ved, hvor man har ham.

Som vennen Martin fastslår Jakob Oftebro, at han er en hvilken som helst guds gave til dansk film. Oftebro forvandler sig fra selvfed Karl Smart til et forpint og hudløst menneske, der først og sidst bliver offer for sine egne gerninger. Hvis Melville kandiderer diverse hovedrolle-priser, så bør der ikke være tvivl om, at birolle-Bodillen bør tilfalde Jakob Oftebro. Men også Danica Curcic får lejlighed til at markere sig flot, og hun giver den lidt fade rolle som pigen i midten en vis personlighed.

Det vrimler med træfsikre typer, for Christiansen har en sikker sans for de to bilglade drengerøve og deres miljø. Vi får også et par af de vildeste ræs, man har set i en dansk film, men det er heldigvis omkostningerne ved disse ræs, som gør størst indtryk. Derfor kan man også helhjertet anbefale denne film til både unge og ældre, for der ligger både hjerte og hjerne bag. Teknisk set kan den også måle sig med branchens bedste, selvom man nok havde foretrukket, at samlige replikker kunne forstås umiddelbart. Selv en smule mumleri bør man være mere på vagt overfor i lydarbejdet på danske film- og tv-serier.

Det ændrer dog ikke ved, at LEV STÆRKT hører blandt årets hidtil bedste danske film.