INSIDE LLEWYN DAVIS

★★★★★☆

Ethan og Joel Coen har skabte mange originale film af høj kunstnerisk kvalitet, men INSIDE LLEWYN DAVIS må regnes for Coen-brødrenes smukkeste værk. En lavmælt hyldest til den forsonelige kunstnersjæl fortalt i betagende billeder af 60ernes Greenwich Village.

Llewyn Davis har forsøgt at slå igennem indenfor den såkaldte “Folk”-musik, en moderne blanding af folkemusik og pop, som oplevede en storhedstid i John F. Kennedys USA. Hans duo-partner har begået selvmord, hans egen soloplade sælger ikke, så han må for gud ved hvilken gang plage sig til en sofaplads hos familie, venner og bekendte. Og når man så samtidig har tendens til at gøre piger gravide, så synes livet alt andet end let for stakkels Llewyn Davis.

Så meget desto mere imponerende er det, at Coen-brødrene har skabt en melankolsk komedie, der i den grad fanger tidsånden i 60erne og som samtidig emmer af underfundigt lune og sprød musikalitet.

INSIDE LLEWYN fremstår som en sand nydelse, hvor man virkelig har kælet for detaljernne og vi får bevidst underspillede hints til ikoniske folkesangere som Nelson og Bob Dylan. Men filmens hjerte forbliver heldigvis hos den besværlige Llewyn, som Oscar Isaac giver en larkonisk ynde.

INSIDE LLEWYN DAVIS fremstår som et filmisk digt, skrevet, instrueret og fremført med både hjerte og sjæl. Resultatet bliver Coen-brødrenes mest personlige film til dato.