INDENFOR MURENE

★★★★★★

Morten Kirkskov triumferer både som teaterchef og instruktør med sin præsentation af Herni Nathansens klassiker INDENFOR MURENE. I Nathansens beåndede tekst har han ikke bare fundet dramatiske kvaliteter, vi ikke før har set, men også en relevans, der gør forestilingen til et ubetinget højdepunkt i teatersæsonen.

Fra det øjeblik hvor familiemedlemmerne myldrer ind på scenen een efter een og der bliver dækket op til middag, er vi på. Og vi forbløffes gang på gang over, hvor nutidig teksten synes uden at Kirkskov og co. på noget tidspunkt forfalder til det mondæne. Denne Levin-familie er en familie af tiden – også selvom den til tider ikke har lyst til at være det.

Når Kirkskov sejrer så stort som han gør, er det også fordi han har kunnet besætte rollerne godt, men selvfølgelig især fordi han får de medvirkende til både at yde deres bedste og at spille sammen. Vi tvivler aldrig på, at dette ER en familie.

Henning Jensen formår at gøre Hr. Levin til et spillevende menneske med humor, uden at det på nogen måde går ud over farligheden. Samtidig oplever vi også denne Levin som en uhyre sårbar mand, afhængig af familien og i særdeleshed sin hustru.

Det forstår man så godt, for Marianne Høgsbro har aldrig været finene end som Fru Levin, der i hendes skikkelse får en egen værdighed og som måske i virkeligheden er den stærkeste af de to.

Henning Jensen og Marianne Høgsbro besidder som dette ægtepar alt hvad man kan ønske sig – og meget mere til. Jensens afsluttende gestus mod det unge par får tårerne til at trille i salen i lighed med Marianne Høgsbros afsluttende replik. Hele holdet fortjener ros, men Henning Jensen og Marianne Høgsbro fortjener tilmed hæder.

INDENFOR MURENE rummer på Aalborg Teater så stor en livsvisdom, at vi forlader teatret med følelsen af, at vi har oplevet det største af alle danske skuespil. En Reumert som årets forestilling synes allerede i hus.