NEBRASKA

★★★★★☆

Alexander Payne har før lavet stilfulde amerikanske komediedramaer, tænk bare på “Sideways” og “About Schmidt”. Alligevel overgår han sig selv med dette visuelt frappende stykke Americana.

I velkomponerede sort-hvide billeder drager vi igennem en forsømt del af USA, hvor livet og menneskene synes at være gået i stå. Helt uden charme er de dog ikke. Payne skildrer med underfundigt lune en forvirret olding (et majestætisk comeback af Cannes-vinderen Bruce Dern), der sammen med sin søn (lavmælt Will Forte) begiver sig på en længere køretur for at indløse faderens noget tvivlsomme gevinstbevis. Efter et uheld bliver de dog tvunget til at indlogere sig hos noget familie og snart får de besøg af oldingens rapkæftede hustru, hvilket ikke gør turen nemmere. Men afgjort sjovere eftersom June i den grad forstår at servere uforskammethederne, så ikke bare Bruce Dern men også hun bør være sikre på Oscar-nomineringer.

En meddigtende musikside føjer et poetisk skær til filmen, hvis underfundige lune også bidrager til en placering blandt årets mest frydefulde biografoplevelser.