Månedens bedste TV-serier: NORSKOV (TV2)

★★★★☆☆

NORSKOV er navnet på den nye spændende kriminalserie, der udspiller sig i Nordjylland. Niveauet ligger over den vanlige gennemsnit, og foruden en overbevisende miljøskildring fryder man sig over flere glimrende skuespillerpræstationer.

Thomas Levin leverer en intens præstation som nyansat leder, og han bakkes godt op af “Klumpfisk”- skuespillerne Lars Topp Thomsen og Henrik Birch, der begge taler jysk med stor overbevisning.

Helt fremragende fremstår Claus Riis Østergaard og Jakob Ulrik Lohmann som to af dramaets mest suspekte karakterer, men også Anne Sofie Espersen og Gitte Siem gør indtryk i mindre roller. Endelig bemærker med glæde et nyt spændende ansigt, der tilhører Mathias Käki Jørgensen.

Instruktørerne af de første afsnit bør dog gøre mere ud af lydarbejdet med de yngste skuespillere især, da man jo gerne skal kunne høre hvad de siger, når man ikke har fordel af at vide det i forvejen.

DOWNTON ABBEY (DR)

★★★★★★

Episode 1: ******

Det er ikke uden et vis vemod, at man tager hul på sjette og sidste sæson af DOWNTON ABBEY, britisk TVs største triumf i det nye årtusinde. Selvom forbilledet “Herskab og tjenestefolk” ikke fornægter sig, så hæver DOWNTON ABBEY sig majestætisk over øjeblikkets amerikanske tv-serier, som ellers lanceres voldsomt med postulater om, at de repræsenterer TVs nye guldalder.

Men på samtlige områder – fra de velkomponerede billeder og de udsøgte kostumer til de delikate replikker og det sublime spil – vedbliver DOWNTON ABBEY at være en udelt fornøjelse i en klasse for sig. Naturligvis personificeret i Dame Maggie Smith.