LIVSVIDNER

★★★★☆☆

LIVSVIDNER
af
Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard
i samarbejde med
Lukas Birch
Forlaget Lindhardt og Ringhof

“Gud, lever de endnu?” er den herligt uforskammede undertitel på Lisbet Dahl og Ulf Pilgaards bog i et samarbejde med Lukas Birch. Sidstnævnte er ikke blot landets yngste revydirektør og forfatter til en festlig bog om revymanden Jan Schou, men agerer også interviewer for Ulf Pilgaard og Lisbet Dahl på deres omfattende Danmark-turné i forbindelse med bogens udgivelse.

De 273 sider består primært af forfatterens samtaler med Lisbet og Ulf – to garvede og stadig grinagtige skuespillere, som hele Danmark er for længst er kommet på fornavn med dem.

Bogen er sjovest, når de er sammen, for deres skiftende associationer tager tit samtalen et andet sted hen end forventet, og giver også et indtryk af, hvordan deres kemi er på scenen. Fordelen ved solosamtalerne er dog, at her når man ofte dybere ned i samtalen og de får hver især mulighed for at udtale sig om den anden – uden at blive afbrudt!

Man får indtryk af, at Lukas Birch har været en nænsom interviewer, der har givet dem plads, og det virker også som en god beslutning. Guldkorn som “Jeg har været så heldig at møde den eneste ene flere gange” er værd at vente på.

Man fornemmer de meget forskellige personligheder og den fælles humor. Men frem for alt mærker man den kærlighed, der tydeligvis ikke er blevet mindre med tiden.

LIVSVIDNER fokuserer primært på det biografiske materiale, som de har til fælles, hvilket gør den mindre nyttig som opslagsværk. Men LIVSVIDNER er en underholdende bog med hele to veloplagte hovedpersoner. Det lover godt for fremtiden.

(Michael Søby)