IQBAL & DEN HEMMELIGE OPSKRIFT

★★★☆☆☆

Filmatiseringen af Manu Sareens børnebog, der manuskript af hans forfatterkollega Renée Toft Simonsen, er en gemytlig og noget ujævn affære, hvor de sympatiske intentioner bag desværre spænder ben for enhver form for troværdighed. Men kan man acceptere filmen som en fjollet Bollywood-inspireret dansk folkekomedie tilsat håndfast politisk satire, så virker filmen sådan set efter hensigten.

Hircano Soares fremstår som en helt almindelig frisk fyr i rollen som den ufrivillige ballademager Iqbal, der sprænger ting i luften, og Arien Alexander Takiar er fin som hans nørdede bror. Runi Lewerissa spiller på lignende vis en meget nuttet far, der er så integreret, at han beholder juletræet til hen i foråret.. Selv Torben Zellers racistiske vicevært virker han overbærende overfor.

Rasmus Bjerg og Andreas Bo Pedersen udgør et højest umage forbryderpar, mens den rædsomme Martin Brygmann synes helt overladt til sig selv i Tilde Harkamps lidt for løse iscenesættelse. Der er noget grundlæggende sjovt ved tanken om machoen Dar Salim i dametøj, men selvironien og den komiske distance mangler desværre.

Slutningen er så vanvittig, at man ikke ved om man skal le eller græde, så hvorfor ikke vælge latteren?