VINTERBRØDRE

★★★★★☆

Det islandske instruktør Hlynur Pálmason tager os med til en trøsteløs verden omkring en øde beliggende kalkmine. Her arbejder to brødre, den flotte Johan (Simon Sears fra TV-serien "Herrens veje") og den mindre velsignende Emil (Elliott Crosset Hove fra Bodil-vinderen "I blodet"). De er begge lune på den tilsyneladende eneste pige i området, den såre simple Anna (spillet af Victoria Carmen Sonne). Problemerne spidser til, da Emil mistænkes for at have solgt en dødelig dosis hjemmebrændt – baseret på stjålne kemikalier.

Hverken Simon Sears eller Elliott Crosset Hove ligner kalkminearbejdere eller for den sags skyld hinandens brødre. Men Simon Sears får alligevel formidlet en ægte ømhed for sin uheldige bror, og Elliott Crosset Hove er aldeles fremragende som den nørdede bror, hvis skrigende ensom bliver stadig mere udtalt.

Lars Mikkelsen og Peter Plaugborg låner tyngde til et par biroller, men det er brødrene og i særdeleshed den tragiske Emil, som får vore hjerter til at bløde. Intet under, at Elliott Crosset Hove modtog prisen for bedste mandlige hovedrolle på filmfestivalen i Locarno (Schweiz).

Den dystre billedside og en krævende lydkulisse gør det ikke nemt for publikum at elske denne film, men omvendt er den instrueret med samme uforsonlige kunstneriske integritet som kortfilmen "En maler", så vi til sidst må overgive os.

VINTERBRØDRE er og bliver en af årets allerbedste danske film.