SENIOR STAND UP – I FARVER

★★★★★☆

Dansk teater har meget at være Jan Hertz taknemmelig for. Både som teaterdirektør, instruktør og skuespiller.

At han stadig er en yderst vital herre, fremgår med al ønskelig tydelighed af hans solo-show SENIOR STAND-UP – I FARVER, der turnerer rundt p.t. Han starter ganske vist liggende, men det er jo også forudsætningen for at kunne lave stand-up. At mestre kunsten at kunne rejse sig op.

Og rejse sig – det har Jan Hertz gjort livet igennem, fornemmer vi. Han skåner ikke sig selv, men finder en smuk balance mellem sjov og alvor. Udover at være en fortræffelig anekdotefortæller, kan han også parodiere med en præcision, som både Thomas Eje og Andreas Bo kunne tage ved lære af. Hans detaljerige portræt af dronningen hører blandt de allerfineste i branchen, hvad man også har forstået at skatte indenfor kongefamilien. Men også Ebbe Rode, John Price, Jørgen Reenberg og mange flere fremstilles med klarsyn såvel som empati.

Det komiske højdepunkt bliver dog, da de aldrende biografdirektører Ejner Federspiel og Kai Holm skal engageres til en musical-forestilling som henholdsvis Vorherre og Fanden! Den ville man gerne have set, men den har dog næppe været sjovere end Jan Hertz’ beskrivelse af, hvordan de to rivaler blev hyret!

På et splitsekund kan han slå over og hudløst ærligt fortælle om nederlag i skolen og skuffelser i privatlivet. Men han gør det stående. For som det hedder i et af de musikalske indslag, den smukkeste af sangene fra "La Cage aux Folles":

"Den bedste tid er nu".

De ord synes i den grad at rumme en sandhed for Jan Hertz. Han har næppe nogensinde været bedre.