FAIR PLAY 1972-2022

★★★★★☆

Teatret Fair Play er i dag navnet på et af Sjællands Teaters spillesteder og Sjællands Teater Fair Play er vores univers til børn og unge. . Det er Sjællands Teater, der producerer, og Sjællands Teater Fair Play, der præsenterer forestillinger på festivaler og på turné. Men sådan har det ikke altid været, som det også fremgår af Fair Plays flotte 50-års jubilæumsbog, der udkom på jubilæumsdagen d, 12. november 2022.

TEATRET FAIR PLAY begyndte som et kollektiv og blev i løbet af 70’erne et af de toneangivende gruppeteatre i Danmark. Men som så mange andre gruppeteatre fra den tid skiftede den efterhånden ledelsesstil, og jubilæumsbogen, der er redigeret med kløgt og finesse af Carsten Jensen, fastholder smukt en række af Teater Fair Plays højdepunkter i ord og billeder.

Bogen, der bærer titlen FAIR PLAY 1972-2022, er på fornuftig vis inddelt i 5 kapitler skrevet af Henrik Steen Larsen, Bennyé D. Austring, Robert Parr (både kapitel 3 og 5) og Michael Ramløse. Desuden har Beth Juncker forfattet en artikel om perspektivering, og vi får både et forord fra en allerede glemt kulturminister, en forestillingsliste samt et udvalg af forestillingsplakater.

Teatret har navn efter debatstykket “Fair Play”, som man spillede i 1972 og som blev udgangspunkt for etableringen af et nyt teater. Bøsserup blev på malerisk vis teatrets første base i Nordvestsjælland, senere rykkede man ud på landet udenfor Holbæk og siden 1979 har et nedlagt soldaterhjem dannet en ualmindelig hyggelige ramme om teatret.

I 2017 blev de kunstneriske og administrative opgaver lagt sammen under teaterlederen Robert Parr, så det forekommer ganske naturligt, at han har skrevet et par af bogens kapitler.

TEATRET FAIR PLAY har undergået mange forandringer gennem tiden, og på sin vis forgrenet sig via mange spændende co-produktioner. Det er således flere gode grunde til, at teatret er her endnu – og derfor er bogen FAIR PLAY i den grad en gave til teaterelskere. Også fordi den minder os om, at der er nogle værdier – også i teaterlivet – som det er værd at værne om.

(Michael Søby)