ØDIPUS

★★★★★☆

Zahles Gymnasium har fået besøg af selveste ØDIPUS, en times lysende teater produceret af teater2tusind. Sjældent har man oplevet en klassisk tekst dissekeret så minutiøst for så at blive samlet igen og formidlet til en ny ung generation.

Her er ingen ødsle kostumer, ingen platte effekter og ingen overdådige dekorationer. Det er teksten, der står i centrum – og der står den knivskarpt.

Nils P. Munks livlige iscenesættelse giver de to skuespillere muligheder for at vise deres værd.

Jan Overgaard Mogensen spiller med forundring og forfærdelse den unge Ødipus, der forsøger at undvige den forbandelse, der synes at hvile over ham. Han er blevet spået, at han vil dræbe sin far og gå seng med sin mor, så han flygter hjemmefra, for derved at undslippe sin skæbne. Men hvad han ikke ved er, at hans forældre måske slet ikke er hans rigtige forældre.

Peter Seligmann varetager et væld af roller med stor virtuositet. På et sekund kan han skifte fra gnækkende olding til sprød hustru – og ramme begge uhyre træfsikkert. Vel at mærke uden at udlevere karaktererne. Hver en lille rolle får sit helt eget væsen, og jeg kan ikke mindes at have set en mand spille en kvinde så diskret som her.

Peter Seligmann, der som ung militærnægter fik tilknytning til BaggårdTeatret, og blev en af teatrets store profiler, har udviklet sig til en glimrende karakterskuespiller. Både han og Jan Overgaard Morgensen formår at fastholde elevernes opmærksomhed i denne lille fine time.

ØDIPUS fremstår som en gådefuld historie, der bare bliver ved med at give, og alligevel bevarer den sin hemmeligheder. I en tid, hvor stadig flere mennesker synes at søge efter deres sande identitet, giver det mere end almindelig god mening at have denne ØDIPUS på repertoiret.

(Michael Søby)