★★★★★☆
HARALD JERICHAU
af
Birgitte Fink
Forlaget Frydenlund specialiserer sig blandt andet i kunstbøger. Man behøver dog ikke være den store kunstkender for at nyde to af forlagets ypperste udgivelse i det forløbne år.
Birgitte Finks portrætbog om den i urimelig grad underkendte landskabmaler HARALD JERICHAU er en kunstnerisk åbenbaring, fordi hans talent synes indlysende, hvad opmærksomheden i de danske kunstnerkredse aldrig har været .
Forældrene Elisabeth Jerichau Baumann og Jens Adolf Baumann var begge kunstnere -henholdsvis maler og billedhugger. Men allerede som barn udviste deres lille "malerklat" (Haralds eget ordvalg i et brev fra Herlufsholm) en form for eventyrlyst, og da han under et ophold i Tyskland på vej til et studieophold i Rom forelsker sig i sin kusine, er hans skæbne besejlet.
Inden sin afrejse forlover de sig, og de bliver da også gift, men dør begge unge. Men trods sin død i alder af kun 26 efterlader Harald Jerichau sig et væld af værker fra sine mange ophold i udlandet. Det er oftest underdørsbilleder, der vidner om hans fascination af østens mystik med "Den lydiske slette i nærheden af Sardes, Lilleasien" (Tyrkiet) som hovedværket.
Harald Jerichau blev begravet i Rom og efter sin død forenet med sin hustru. På graven står faderens smukke barnestatue "Troens engel", som den lille Harald havde stået model til som barn.
Bogen er prægtigt indbundet – med udsøgte gengivelser af malerier, skitsetegninger og breve, og sågar et mindedigt fra barndomsvennen Holger Drachmann.
Birgitte Finks HARALD JERICHAU rummer desuden detaljerede registrer og vækker i såvel ord som billeder lysten til en samlet udstilling om denne talentfulde kunstnerfamilie.
(Michael Søby)
★★★★☆☆
101 KUNSTNERE
af
Tom Jørgensen
Forlaget Frydenlund
Billedkunsten har trange kår i øjeblikket – i al fald når det gælder nutidskunst. Derfor er Tom Jørgensens årlige kunstårbog 101 KUNSTNERE en sand gave – ikke bare til de portrætterede kunstnere, men i høj grad også læserne.
De over 200 sider giver plads til et opslag til hver kunstner. Ikke nok med at man får kendskab til 101 relativt ukendte danske kunstnere, men man bliver også bevidst om breden indenfor talentmassen via billederne af deres værker.
Her må være noget for enhver smag – hvad enten man er til landskabsmalerier eller abstrakt, farvestrålende keramik eller tegnede portrætter, ekspressiv Manga-inspireret billedkunst eller sanselige stemninger gengivet i sarte kulører.
Både geografisk og aldersmæssigt kommer Tom Jørgensen vidt omkring, og hans begejstring for billedkunsten i alle dens afskygninger er smittende. 101 KUNSTNERE rummer en farve- og formmæssig mangfoldighed, og hver eneste side forekommer velstrukturet – med kunsten og kunstneren i centrum.
Man må derfor håbe, at den trettende udgave af årbogen ikke bliver den sidste, for en mere appetitvækkende og værdifuld udgivelse med fokus på vor tids danske billedkunstnere har man svært ved at forestille sig.
(Michael Søby)