14 RED LADIES

– MED DAIMI OG JYTTE ABILDSTRØM

★★★★★☆

I Brasilien har de Gilberto Gil og i USA har de Herbie Hancock. Men i Danmark har vi både Daimi og Jytte Abildstrøm, og det er der altså også gode grunde til at fryde sig over.

Denne lune sommeraften i Haveselskabets yndige have på Frederiksberg bakkes de op af et såkaldt "Dame-orkester" bestående af dygtige og uhyre forskellige kvinder.

Uforlignelige lattermilde og til lejligheden blonderede Jytte Abildstrøm bidrager med erindringer, vers, digte og private visdomsord. Et par finurlige sange får vi også, når hun ikke dirigerer eller spiller på sav!

En af de mest grinagtige bygger på en anekdote om en mand, der fik en henvendelse fra sin nabo om, at hans flagstang forstyrrede udsigten. Det resulterede i, at han savede knoppen af flagstangen, hvilket inspirerede til en ny dansk tekst til Casablanca-hittet "As Time Goes By", hvoraf det blandt andet fremgår, at pæleormens bo blev delt i to!

Daimi imponerer i danske versioner af 30’er-klassikere som f.eks. Cole Porters "Nat og dag". Normalt gør man klogt i at afholde sig fra at oversætte disse champagne-boblende tekster, men når "Alexander’s Ragtime Band" bliver til "Alex Andersens kvintet", og "Sweet Georgia Brown" kommer til at handle om "søde Yrsa Brun", der kunne strippe uden at tage tøjet af, så må man overgive sig. Et højdepunkt er også den danske version af den tyske tangolied "Ich küsse Ihre Hand, Madame", der noget frit men aldrig frivolt bliver til "Jeg kysser deres mand, Madame!"

Men også danske evergreens som Karen Jønssons "Hvorfor er lykken så lunefuld?" og "Den allersidste dans" af Kai Normann Andersen får nyt liv Daimis fortolkninger. Ofte ledsaget af interessante oplysninger angående de oprindelige "Red Ladies", der under Astrid Nielsens kyndige ledelse fik deres debut i Palace Hotels Marmorhave og siden – i 1996 – fik en renaissance i til the-dansant i Tivoli på foranledning af Inge Bruland.

Daimi krydrer informationerne med muntre (barndoms)minder om tante Tulle, der havde Esbjergs største samling af tårerpersere, som lille Daimi indtog ledsaget af et glas lunken mælk og to Marie-kiks. Anderledes begejstret for menuen lyder Daimi, når tanken falder på "svampefyldt perlehøne", men hun har heller ikke glemt omkvædet til visen "Jeg Vil a’ Med 12 Kalorier".

Man kan næsten ikke vente til de damer om to år kan fejre 170 års fødselsdag (tilsammen!) med showet "Sav og sang"). Mere livsbekræftende og miljøvenlig underholdning finder man næppe.

(Michael Søby)