LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER

★★★★☆☆

Den danske film LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER har heldigvis intet at gøre med den klæge fransk/belgiske kærlighedkomedie "Un Heureux Èvénement". Danmarks vittigste manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson har skrevet den nye film, og selvom den aldrig kommer til at høre til hans hovedværker, så har den stadig nok muntre og hjertevarme scener til at retfærdiggøre en tur i biografen.

LYKKELIG OMSTÆNDIGHEDER er Anders W. Berthelsen debut som soloinstruktør af en spillefilm – efter at han måtte dele æren med instruktøren Niels Arden Oplev på "Ser du Månen, Daniel?" i 2019.

Anders W. Berthelsens force som instruktør er tydeligvis, at han selv er skuespiller, og samtlige medvirkende yder veloplagte præstationer. Man kan således ikke bebrejde Sofie Torp, at rollen som emsig barnløs trofæhustru næsten bliver for irriterende. Men det opvejes heldigvis af hendes smart-i-en-fart mand Esben Smed, der får lov at vise et lune, som man i filmbranchen endnu aldrig for alvor har haft blik for.

Som den barnløse kvindes yngre søstre er Roberta Reichhardt ganske elskelig, og Joachim Fjelstrup morer som hendes drøs af en ven. Kristian Halken leverer for anden gang i denne sæson en bemærkelsesværdig birolleindsats – nu som dement far (sidst var som bejler i den urimeligt oversete "Miss Viborg"), og bør snart være kandidat til en birolle-Bodil. Søren Malling lyser også op i en skæg lille rolle som faderens advokat.

LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER er en ganske vellykket tidstypisk komedie om barnløshed, adoption og kærlighed. Anders W. Berthelsen vinder dog næppe sin første Bodil for sin instruktørindsats, dertil er filmen nok for konventionel, men så er det godt, at han p.t. må regnes som Bodil-favorit for sin uforglemmelige indsats som BAMSE, der stadig kan ses i de danske biografer.