DE USYNLIGE

★★★★★☆

Ludvig Holbergs DE USYNLIGE var et resultat af forfatterens møde med de såkaldte Harlekinader, en række ofte grovkornede komedier med commedia dell’arte-figuren Harlekin som centrum, under et ophold i Paris. Især Pierre Marivauxs "Kærligheden gør Harlekin dannet" ("Arlequin poli par l’amour") menes at have inspireret Holberg, som skrev komedien efter sin hjemkomst i 1726.. Den fik dog først premiere i 1747 i Bergs Hus (en tidligere synagoge omskabt til værtshus!). DE USYNLIGE blev genoptaget i Komediehuset, Det Kongelige Teaters første scene, da denne stod klar på Kongens Nytorv i 1748.

Ludvig Holberg boede i denne periode og frem til sin død i naturskønne omgivelser på Tersløsegaard, og derfor forekommer det så rigtigt, at man i forbindelse med fejringen af dansk teaters 300-års jubilæum netop opfører DE USYNLIGE i den fortryllende have på Terløsegaard, beliggende på Holbergsvej 101 i Dianalund.

Ideen stammer fra selveste Niels Vandrefalk – alias Niels Andersen, forfatter til de Holberg-inspirerede bøger "Teatergal", "Bajads i ilden" og "Holbergs yngel". Niels Vandrefalk Andersen er også primusmotor for Holberg Teatret i Sorø, der har co-produceret forestilling i samarbejde med Sjællands Teater.

Vibeke Wrede, der for nyligt modtog en yderst velfortjent Reumert for sin mesterlige iscenesættelse af "Stormfulde højder" (i 3 dele) på Odense Teater, viser atter en ypperlig evne til at få en ældre tekst til at leve uden at forråde den. Sprogblomsterne fyger henover scenen til fryd for publikum, mens de samtidig nyder de udsøgte kostumer og Benita Haastrups meddigtende musik.

Christian Damsgaard er en fortrinlig Harlekin, en rigtig lurendrejer, der selv bliver narret i et festligt maskespil af den lumske Magdalone (herligt fremstillet af Tine Gotthelf).

Også Harlekins herre, den elegante Leander, har sit at slås med, eftersom hans udkårne Leonora også har spillet ham et pus. Henrik Blauner og Charlotte Amalie Kirkegaard Kehlet illuderer som det unge par med både sødme og skønhed.

Den forsmåede men godhjertede Columbine (spillet med glimt i øjet af Christine Gaski) sørger naturligvis for at også Harlekin får en Happy End, og således forlader vi alle Tersløsegaard opløftede og med smil i ansigtet såvel som i sindet.

DE USYNLIGE vil med stor sandsynlighed stå tilbage som et af højdepunkterne i forbindelse med fejringen af dansk teater. En noget nær fuldkommen iscenesættelse af en af de mest oversete af Holbergs funklende komedier.

(Michael Søby)