FIRE OF LOVE

★★★☆☆☆

"The Greatest Lava Story Ever Told" kunne fristende være undertitlen på Sara Doses bemærkelsesværdige dokumentarfilm FIRE OF LOVE.

Hun beretter om et bemærkelsesværdigt fransk forskerpar, der i årtier rejste verden tynd for at dokumentere og undersøge vulkanske udbrud. På grund af denne tidskrævende og risikable fælles passion besluttede Monsieur og Madame Krafft tidligt, at de ikke ville have børn.

Deres livslange lidenskab for de levende vulkaner var blevet vakt tidligt efter besøg på vulkanerne Etna og Stromboli. Kemikeren Katia var videnskabskvinden, der ofte stod for planlægningen, mens Maurice var eventyren, der drømte om at sejle i flydende lava.

Men verdens realiteter trænger sig på, og parret bliver efterhånden mere bevidst om, hvor store menneskelige omkostninger disse udbrud har, og beslutter sig så for at gøre en indsats, så diverse samfund i nærheden af vulkaner kan lære at forberede sig på og beskytte sig imod vulkanudbrud.

Som publikum lærer man at kende forskel på den forudsigelig røde lave og den mere eksplosive grå lava. Men ellers skal man nok være særlig interesseret i fænomenet for ikke at finde en del af optagelserne i denne over halvanden time lange dokumentarfilm temmelig ensartet. En aldeles udramatisk fortæller øger bestemt ikke underholdningsværdien. Er man som udgangspunkt ikke ganske sikker på, hvad svolvsyre er, kommer man også hurtigt til at føle sig som på herrens mark i denne film.

Katia og Maurice elskede hinanden, kendte risikoen ved deres livsvalg og var ikke bange for at dø. Faktisk var det som om, at de begge var indstillet på at dø sammen i forbindelse med et vulkanudbrud, og det var netop, hvad der skete i Japan anno 1991. De efterlod sig et gigantisk forskningsmateriale, der allerede har reddet liv.