ZIRKUS NEMO

– UD I UNIVERSET

★★★★★☆

Efter to års ufrivilig pause er Zirkus Nemo tilbage i cirkusteltet på Strandvejen ved Charlottenlund – og gudskelov for det. I over 20 år har Søren Østergaards mærkværdige samling af usædvanlige mænd fået lattertårerne frem ikke blot hos dronningen men også hos tusindsvis af mere almindelige danskere. Gensynet var ligefrem bevægende.

Kors hvor har man savnet Søren Østergaards gakkede humor, der sammen med en ganske særlig poesi, man ikke i øjeblikket tør forbinde med den russiske cirkustradition, gør ham til en original – ja, enestående – underholder.

Med sig i cirkusmanegen har han Tommy Kenter, der for over 60 år siden filmdebuterede overfor Buster Larsen i "Cirkus Buster", så cirkus-ringen må i den grad siges at være sluttet for Tommy Kenter. Han både stepper og spiller klaver, når han ikke flirter med de smukkeste kvinder på første række via Preben Kaas-klassikeren "Oh Babe, kom med et bud". Men han gør det med en klædelig beskedenhed, vel vidende at han "kun" er gæstestjerne, ikke hovednavnet.

I år må vi undvære den nærmest chokerende virtuose finske fuglekonge, da han ifølge personalet skulle have udviklet allergi over for fugle! Men heldigvis har Søren Østergaard alligevel haft held, snilde og penge til at hyre et herligt broget udbud af virkelig dygtige artister:

Kraftkarlene Leosvel & Diosmani udfører maskulin pælklatring på højt niveau. Den attraktive Duo Solys leger med kønsrollerne i diverse akrobatiske udfoldelser. Professor Wacko kaster sig ud i nogle nerveflænsende trampolinspring og de svenske tvillinger Duo Vilja gør det noget nemmere for Tommy Kenter at hugge hovedet af en af dem og sætte det på igen. Og så formår verdens velnok hurtigste jonglør Mario Berousek at overgå sig selv med sin eminente keglehåndtering i det vildeste tempo.

4-mands orkestret Frans Baks gamle drenge står for den veloplagte musikledsagelse, og musikken er ikke overraskende blandt andre komponeret af Charlie Chaplin – og Frans Bak.

Søren Østergaard tager os med ud i rummet for derved at give os nyt perspektiv på vor gamle klode. Det kan vi alle få brug for i disse tider, hvor stormagter trapper op til verdenskrig.

ZIRKUS NEMO – UD I UNIVERSET er en helt speciel mental antidosis til denne optrapning, og vi får der fra med håb i sindet og smil på læben.

(Michael Søby)