JEG ER ZLATAN

★★★☆☆☆

"Den Unge Zlatan" var navnet på brødrene Gerttens dokumentarfilm, der fik DOX-Bio premiere i 2016. Filmen rummede et hav af optagelser om en ung mand, der imod alle odds blev verdensstjerne, men begik den fejl, at den i for høj grad lod sig dupere af mandens nuværende stjernestatus.

Man havde derfor håbet, at Jens Sjögren havde anlagt en mere kritisk vinkel på fodboldhelten i sin spillefilm JAG ÄR ZLATAN, men resultatet er snarere tværtimod. Filmen har altid undskyldninger for Zlatans aggressive og ofte direkte kriminelle adfærd: Forældrenes omsorgssvigt, urimelige anklager i skolen, brutale modspillere og en potentiel kæreste, der i al fald tilsyneladende brænder ham af.

Slutningen fremstår tilmed som en bagatelisering af hans kriminalitet, og sender et mildest talt uheldigt signal om, at bare man er Zlatan, kan man slippe afsted med hvad som helst. Den indikerer også, at han intet har lært og at det er ok, at han ingen empati har med andre mennesker.

Så hjælper det kun lidt, at både Dominic Andersson Bajraktati som den lille Zlatan og Granit Rushiti som den næsten voksne udgave yder hæderlige indsatser. Filmen krydsklipper mellem de unge udgaver – med fokus på mennesket fremfor fodboldkampene, og først til slut får vi klip fra Zlatans kampe.

Men nogen ny indsigt i forhold til dokumentarfilmen, får vi faktisk ikke, og man har derfor svært ved helhjertet at anbefale filmen, trods de gode intentioner, der måtte ligge bag.

Kvalm heltedyrkelse på trods af de uhyrlige hændelser, der også er en del af mandens CV, virker forstemmende, og det ville være vidunderligt, hvis også sportens verden i højere grad ville tage afstand fra den kriminalitet, der i dag forbindes med professionel sport.

For nyligt så vi en teaterforestilling i Aarhus om den lokale fodbold Stig Tøfting, og den endte også med at blive lidt for pæn.

Det er som om, at bare fordi man er god til at sparke til en bold, så er man hævet over lovgivningen og almindelig god opførsel. JEG ER ZLATAN bringer blot brænde til det bål, og den slags sportsfilm burde man faktisk ikke bruge resourcer på.