THE NORTHMAN

★★☆☆☆☆

Den stærkt overvurderede instruktør Robert Eggers har skabt en af årets mest brutale og kedelige film. THE NORTHMAN handler om kongesønnen Amleth, en karakter der eftersigende gav William Shakespeare inspirationen til "Hamlet".

Det har man svært ved at fatte, når man ser THE NORTHMAN, for bortset fra visse visuelle kvaliteter og en ganske original lydside, så synes filmen blottet for poesi.

Robert Eggers og hans islandske medforfatter Sjón synes at være kommet let om ved manuskriptet, der hovedsagligt består af skrig og grynt, en fornærmelse mod det originale værk.

Det er som om, at Robert Eggert kun har et formål med filmen, og det er at overbevise os om, at mennesker bare er dyr. Det pointe banker han ind i hovedet på os i over to timer til man er helt ør og har kronisk kvalme.

Alexander Skarsgård fremstår som en noget klein viking, selvom han tydeligvis har prøvet at træne sig op. Problemet forekommer snarere at være mentalt, vi tror simpelthen ikke på ham rent intelektuelt, og ligesom flere af de øvrige medvirkende kæmper han forgæves med en grotesk accent.

Rollen som dronning Gudrún (eller Gertrude, som hun hedder hos Shakespeare) får i det mindste et originalt twist i hænderne på Nicole Kidman, eftersom denne lidet moderlige kvinde på ingen måder savner sin første mand, Amleths far (Ethan Hawke). Dertil er nr. 2 (Claes Bang) for fyrig i sengen.

THE NORTHMAN er så klam i sine voldsorgier, at man næppe nogensinde får lyst til at gense den. Faktisk ville man foretrække et gensyn med Gabriel Axels "Prinsen af Jylland", hvor Christian Bale og Helen Mirren spillede sammen længe, før deres karrierer kulminerede…