MISS VIBORG

★★★★★☆

Filmårets mest frydefulde danske overraskelse kommer i skikkelse af MISS VIBORG, gestaltet modigt og uforfængeligt af filmdebuterende Ragnhild Kaasgaard. Teatergængere har dog kendt og elsket hende i årevis – og ikke udelukkende i børneteater på Riddersalen. For Ragnhild Kaasgaard har et talent, der synes at favne alt fra Holberg og Tjekhov til MISS VIBORG.

I MISS VIBORG spiller hun en tidligere skønhedsdronning, der har mistet sin elskede og nu lever som førtidspensionist i Viborg – med pølsemix og kager som eneste venner. Lige indtil den dag, hvor hun kommer i nærkontakt med naboens datter Kate, indtagende spillet af den talentfulde Isabella Møller Hansen.

Pludselig bliver den tidligere MISS VIBORG også inviteret på date af den spøjse Preben Elkjær (Nej, IKKE fodboldspilleren), elskeligt fremstillet af Kristian Halken, og så er det spørgsmålet, om hun foretrækker at tilbringe resten af tilværelsen sammen med hunden Poul Reichhardt, eller om hun tør kaste sig ud i et eventyr.

Rasmus Birch og Marianne Blicher har skrevet denne hjertevarme film, som Marianne Blicher har instrueret uden filter, men med empati og livsklogskab.

Ragnhild Kaasgaard er fuldstændig vidunderlig som MISS VIBORG. En sensationel no nonsens filmdebut, der allerede har vakt international genklang, da MISS VIBORG for nylig modtog prisen som bedste nordiske film på en af Nordamerikas største filmfestivaler i Santa Barbara.

Hvis der er nogen retfærdighed til, bør Ragnhild Kaasgaard også kandidere til både Bodil- og Robert-pris til næste år.