BERTOLT BRECHT-FESTIVALENS 10 ÅRS JUBILÆUMS-FORESTILLING:

BERLINER CABARET

★★★★★☆

Bertolt Brecht-festivalen i Svendborg kan fejre et flot 10 års jubilæum og gør det med manér i det smukke Svendborg Teater, hvor publikum er iklædt tøj inspireret af 20’ernes og 30’ernes mode.

Peter Michaelsen, en af nøglepersonerne i BaggårdTeatrets historie, har sammensat et imponerende og alsidigt program med undertitlen "Verdensborger i en skrøbelig verden". Forestillinger hylder Brecht og kunstens mangfoldighed i bred forstand, og Peter Michaelsen (forklædt som den underfundige Hr. Keuner) byder selv på flere fine eksempler fra Brechts forfatterskab. Ikke mindst Brechts varsel om 2. verdenskrig, "General, din tank er en stærk vogn", gør stærkt indtryk i en tid, hvor risikoen for en atomkrig er en realitet.

Ordglade Kim Linnet, grundlægger af PSfyn (Poetry Slam Fyn), guider os veloplagt gennem aftenens program, og får heldigvis også lejlighed til at vise, at han selv mestrer kunsten.

Uta Motz og Anders Allentoft slår ganske passende tonen an med åbningsnummeret fra musicalen "Cabaret": "Willkommen, Bienvenue, Welcome"! Senere følger også et nummer fra Brechts "Laser og pjalter" samt den vidunderlige "Ermutigung" af Wolf Biermann.

Dansere fra Oure Højskole giver Vivaldis musik fornyet liv,  og ungdomskoret SNUK under ledelse af Ulrich Klostergaard og Povl Balslev henrykker bl.a. med sangen "Season of Love" af den filmaktuelle Jonathan Larson ("Tick Tick…Boom!" med en netop Oscar-nomineret Andrew Garfield i rollen som Larson).

Jullie Hjetland lufter sin usædvanligt smukke stamme og introducerer os samtidig til et ganske ukendt instrument med en usædvanlig historie. Emil Nygård kommer også med et par friske bud på poetry slam anno 2022, og Thorbjørn Radisch Bredkjær alias Bisse byder på flere eksempler på sine personlige bidrag til den danske sangskat.

Sidst men ikke mindst (farverig) viser Anne Marie Helger en alt for sjældent set side af sit talent i en stærk dramatisk og dybt relevant tekst (som hun selv har skrevet) til en yndig portugisisk melodi. Men Helger kan sandelig også fremføre en Brecht-tekst ("Hvis hajer var mennesker"), som hun i sin tid gjorde det i en Brecht-cabaret på Fiolteatret, så vi ikke tvivler på Brechts udødelighed. Eller Fru Helgers for den sags skyld. Hendes flotteste rober vi i øvrigt snart kunne beses i Danmarks Kostumarium, der naturligvis ligger i Svendborg.

Efter forestillingen synes der at være almindelig enighed om, at Brecht-festivalens jubilæums-forestilling havde været den hidtil bedste. Det lover godt for fremtiden.

(Michael Søby)