DE TING, VI SIGER OG DE TING, VI GØR

★★★★★☆

Tidligere på året overøste Det Franske Film Akademi Emmanuel Mourets DE TING, VI SIGER OG DE TING, VI GØR ("Les Choses Qu’ont Dit, Les Choses Qu’on Fait") med hele 13 César-nomineringer, og det forstår man faktisk godt. For der er tale om en ung og charmerende kærlighedskomedie, som man fristes til at kalde et moderne fransk svar på Woody Allens mest sofistikerede bidrag til genren.

Emmanuel Mouret, der også har skrevet det vittige manuskript, er da også en mand, som excellerer i film om kvinders kærlighedskvaler jvnf. gennembrudsfilmen "L’art d’aimer" og "Mademoiselle de Joncquières", der netop har hittet på netflix under titlen "Lady J.".

Hovedpersonen i DE TING, VI SIGER OG DE TING, VI GØR hedder Daphne, en kvinde med høje ideele, som ikke aldrig magter at leve op. Et problem, som også en lang række andre kæmper med – både i fiktionens og virkelighedens verden i en grad, så man kunne betegne det som en folkesygdom.

Camélia Jordana er ganske kær som Daphne, der roder rundt i sit eget kærlighedsliv, fordi hun har svært ved at adskille, hvem hun selv elsker fra hvem der elsker hende. Vincent Macaigne er kostelig morsom som hendes nye tilbeder Francois.
Émilie Dequenne, Cannes-prisvinde for titelrollen i Dardenne-brødrenes Guldpalme-vinder "Rosetta", tegner et mesterligt portræt af Francois’ exkone, der også har sine hemmeligheder.

Nævnes bør også den altid seværdige Guillaume Gouix i rollen som Gaspard, den yndige men her småneurotiske kæreste Jenna Thiam som hans kæreste og den césar-nominerede Julia Piaton, som måske er den, der har flest ben i næsen.

Er man til boblende replikker om menneskenes dårskaber, så snyd ikke dig selv for denne dialogbårne filmperle, som man ikke kan undgå at blive lidt forelsket i.