CPH: DOX 2015

5. – 15. November 2015

★★★★★☆

En af Danmarks mest velfungerende filmfestivaler har på få år formået at gøre dokumentarfilm synlige herhjemme i en grad, som vi ikke tidligere har oplevet. Årets program bekræfter tilmed, at opmærksomheden er berettiget og uanset hvilke interesserer, man selv måtte have, så venter der sig en overflod af stærke filmoplevelser forude.

16 film konkurrerer om festivalens hovedpris – herunder festivalens bevægende åbningsfilm MAND FALDER af den internationalt anerkendte danske dokumentarist Anne Regitze Wivel.

En af festivalens hovedbegivenheder er i sagens natur Majid Majidis MUHAMMAD: THE MESSENGER OF GOD, Irans officielle Oscar-kandidat. Majidi hører blandt Irans mest succesfulde instruktører takket være rørende film som "The Color of Paradise", "Baran" og "The Song of Sparrows" og opnåede allerede en Oscar-nominering sidst i forrige årtusinde for "Children of Heaven", hans internationale gennembrudsfilm.

Filmelskere vil også forstå at værdsætte HITCHCOCK/TRUFFAUT, hvor lydoptagelserne til den legendariske interviewbog "Hitchcock by Francois Truffaut" blevet underbygget med en række relevante filmklip. Også LISTEN TO ME MARLON må betragtes som seværdig, eftersom den har ord for at være det definitive filmportræt af Marlon Brando, method-acting’ens mest berømte skikkelse, og udødeliggjort af Elia Kazan i bl.a. "Omstigning til Paradis" ( "A Streetcar Named Desire").

Fodboldfans skal nok finde vej til RONALDO, og uanset om man er til ballet eller rock, bør BOLHOI BALYLON og JANIS anses som uafviselige tilbud. Men man kan også vælge at benytte lejligheden til at se HE NAMED ME MALALA, en medrivende portrætfilm om den yngste Nobel-prisvinder nogensinde.

Film som JE SUIS CHARLIE og CITIZEN KHODORKOVSKY afspejler de politiske virkeligheder i såvel Frankrig og Rusland, men man kan også vælge at vende blikket mod os selv, og til det formål egner DRØMMEN OM DANMARK sig storartet. Den stiller skarpt på en afghansk teenagers omskiftelige liv. Efter tre år i diverse flygtningelejre er han nu endelig havnet i Danmark, hvor han prøver at få ro i den forpinte sjæl.

DARWIN’S NIGHTMARE og THE PEARL BUTTON ligner hver på deres måde indspark til det kommende klimatopmøde, hvorimod den danske NATURENS UORDEN – trods titlen – giver os et livgivende møde en spastisk multikunstner.

Det vrimler med dokumentarfilm og diverse relaterede arrangementer, så man skal ikke lade sig lamme af overvældelse over det enorme udbud, men bare kaste sig ud i det.

cphculture.dk anbefaler:

BOLSHOI BALYLON

CITIZEN KHODORKOVSKY

DARWIN’S NIGHTMARE

DRØMMEN OM DANMARK

HE NAMED ME MALALA

HITCHCOCK/TRUFFAUT

JANIS

JE SUIS CHARLIE

LISTEN TO ME MARLON

MAND FALDER

MUHAMMAD: THE MESSENGER OF GOD

NATURENS UORDEN

RONALDO

THE PEARL BUTTON

Yderligere oplysning fås på festivalens hjemmeside

cphdox.dk