SER DU MÅNEN, DANIEL

★★★★☆☆

Niels Arden Oplev har efterhånden slået sit navn fast som en kyndig instruktøren efter første filmudgave af "Mænd der hader kvinder" og solide danske succeser som "Fukssvansen" "Drømmen" og "Kapgang".

Fælles for de tre danske film er skuespilleren Anders W. Bethelsen, og han nøjes ikke med at medvirke, men fungerer ligeledes som medinstruktør på Niels Arden Oplevs filmatisering af Puk Damsgårds roman SER DU MÅNEN, DANIEL.

Der er dog atter engang Esben Smed, der i rollen som fotografen Daniel Rye bliver filmens kunstneriske fikspunkt. Esben Smed formidler med fuldstændig overbevisning både angsten og smerten hos den danske fotograf, der i over et år blev holdt gidsel af ISIS i Syrien.

Anders W. Berthelsen spiller en mand, der til forveksling ligner Anders W. Berthelsen, men som er den mand, der bliver den afgørende livsline mellem Danmark og Syrien.

Ryes cellekammerat James Foley fremstår i Toby Kebbells skikkelse som en rendyrket martyr, og desværre bruger filmen uforbeholden megen tid på at skildre brutaliteten i fængslet, selvom Rye selv pointerer, at mange har været udsat for langt værre behandling. Her kunne Oplev og Berthelsen have brugt tiden på at fortælle en større, mere kompleks og faktisk mere interessant historie om ISIS.

På hjemmefronten går det bedre for de to instruktører: Sofie Torp er Daniels noget kantede søster, Sara Hjort Ditlevsen fremstiller Daniels handlingslammede kæreste og Andrea Gadeberg illuderer som irriterende teenager. Jens Jørn Spottog er god som den følsomme fader og Christiane Gjellerup Koch forstår at honorere karrierens bedste filmrolle som Daniels desperate mor. Moderen bærer sin del af ansvaret for at løsesummen vokser, men bliver heldigvis også en afgørende faktor, da pengene skal skaffes.

Teknisk set fungerer SER DU MÅNEN, DANIEL upåklageligt og ikke mindst Johan Söderqvist, der p.t. må regnes blandt Nordens hotteste filmkomponister, bidrager konstruktivt til filmens lydside med sin sanselige musik.

Manuskriptveteranen Anders Thomas Jensen fortæller historien i et fornuftigt tempo omend uden de store overraskelser. FIlmen virker dog som helhed både velfortalt og helstøbt.

SER DU MÅNEN, DANIEL er med i opløbet om at blive Danmarks officielle Oscar-kandidat til næste år (de øvrige kandidater er "Før frosten" og "Dronningen"). Alle har de uhyre stærke filmpræstationer i centrum, men Jesper Christensen fra "Før frosten" vandt prisen for bedste mandlige præstation på Chicago Filmfestivalen og Trine Dyrholm ("Dronningen") modtog prisen som bedste kvindelige skuespiller på filmfestivalen i Göteborg, så deres film har allerede markeret sig internationalt.

SER DU MÅNEN, DANIEL har så til gengæld et politisk relevant emne, som man bestemt også vil kunne relatere til udenfor landets grænser.