CLAUS DELEURAN

★★★★★☆

af
Christian Monggaard
Forlaget Book Lab

Bladtegneren og tegneserieskaberen Claus Deleuran har fået sig det flotteste tænkelig eftermæle via Christian Monggaards overvældende bog om Deleurans livsværk.

Ligeså detaljerig, syret og nørdet som eksempelvis “Thorfinn”, “Illustreret Danmarkshistorie” og “Rejsen til Saturn” er denne pragtbog, der viser hvor smukt form og indhold kan følges ad, når selv tilsyneladende petitesser får plads og omsorg.

En stor del af bogens indhold udgøres af Deleurans tegninger, men det betyder på ingen måde, at Christian Monggaard er sluppet let om ved bogen. Tværtimod har den givet vis krævet enorm research, og fordi man mærker forfatterens kærlighed til stoffet, kommer CLAUS DELEURAN også til at fremstår som Christian Monggaards til dato mest personlige bogværk.

Enkelte steder er skriften i tegneseriernes tekstbobler så små, at aldrende anmeldere må ty til luppen for at få alle nuancerne med. Og på trods af det stilfulde og levende layout og de mange fine observationer undervejs undgik undertegnede ikke helt en vis mæthedsfølelse undervejs. Næsten 500 meget store sider er i al fald nok, hvis man også skal kunne løfte bogen.

Men livslange fans af CLAUS DELEURAN vil helt sikkert opleve værket på en anden måde, og der skal heller ikke herske tvivl om, at bogen er en betydelig bedrift, som man må have respekt for.


CLAUS DELEURAN kunne både tegne folk fra samfundets bund og kendte politikere, og han var ikke bleg for at portrættere kronprins Frederik som en dansk udgave af den fjogede tegnefilmsfigur Elmer Fjot. Men selvom humoren kunne være spids, virkede tegningerne aldrig onde, og faktisk stort set altid sjove. Med en skør og skæv vinkel på danskerne og danskheden.

(Michael Søby)