LIGHT

– Bach Dances

★★★★★☆

Opera, dans og dokumentarisme finder fælles fodslag i den hypnotisk smukke forestilling LIGHT – med undertitlen Bach Dances.

På Operaens store scene møder man det klassisk funderede orkester Concerto Copenhagen, hvis brug af instrumenter med rødder i barokmusikken låner autenticitet til forestillingen. Under Lars Ulrik Mortensens ledelse opnås en næsten fuldendt symbiose mellem musikerne, sangerne (overvejende udenlandske solister) og Bachs musik.

Via højtalere hører vi terminal patienters vidnesbyrd, hvilket rammer os hårdt, som nyheden om en god vens sygdom, og ordene til Bachs musik rummer ikke umiddelbart lindring.

Men så sker der noget interessant. Vi begynder at lytte til musikken og ordene på en anden måde – ikke ulig den måde mange terminal patienter oplever musik. Godt hjulpet af Hofesh Shechter Company, hvis dansere formår at skabe en emotionel helhed.

Vi føler os både klogere på livet og kunsten, men navnligt på døden, da vi forlader Operaen. Sært opløftet, men måske snarere forløste for en smerte, vi ikke vidste, vi havde båret rundt på.

Den Kongelige Operas chef John Fulljames har iscenesat forestillingen i samarbejde med Hofesh Shechter. En dristig satsning, som heldigvis har båret frugt. Et fornemt vidnesbyrd om det format og det udsyn, som Den Kongelige Opera har fået under John Fulljames ledelse.

(Michael Søby)