ON THE EDGE

★★★★☆☆

Cinemateket i København lægger også i år lokaler til Nordic Adventure Film Festival (også kendt som N.A.F.F.), der afholdes i perioden 24.-29. november efterfulgt af visninger i Aarhus og andre steder i Norden.

Blandt de med spænding imødesete begivenheder er bl.a. den danske kortfilm ON THE EDGE.
WARNING står der med store røde bogstaver inden filmen, og det er i den grad på sin plads. For som det også påpeges i ON THE EDGE går der betydelige mængder træning forud for, at man kan kaste sig fra bygning til bygning som en anden Spider Man – uden spind!

Det er nogle vilde spring, at parkour-mesteren Oliver Thorpe udsætte sig selv og os for i ON THE EDGE. Ikke siden den Oscar-belønnede dokumentarfilm "Free Solo – Klatretur med livet som indsats" har man været vidne til nogle mere nervepirrende optagelser af en ung mands tilsyneladende naturstridige meritter i højderne, og har man tendens til højdeskræk a la James Stewart i "Vertigo" bør man holde sig væk eller i al fald til en pille inden.

Oliver Thorpe har valgt at kvitte sit job for at kunne hellige sig parkour, og det kan meget vel vise sig at være en klog beslutning, da han tydeligvis har sans for denne særegne sportsgren. Viser det sig at være økonomisk uholdbart, så bør det i al fald være mere betryggende for hans nærmeste, at han nu får endnu mere tid til at træne de potentielt halsbrækkende spring og dermed må formodes at kunne reducere risikoen for et uheld.

ON THE EDGE giver et fint indblik i parkour-udøveren Oliver Thorpes bevægelige hverdag, mens Oliver Thrope beretter om de mentale og fysiske udfordringer ved den livsstil, han nu har valgt. Den smukke billedside udmærker sig blandt andet ved nogle atypiske kameravinkler, der adskiller sig radikalt fra de mere ordinære sportsoptagelser, man ser på TV. I ON THE EDGE får de kropslige udfoldelser næsten en kunstnerisk kvalitet, der synes beslægtet med moderne dans.

Ligesom evnen til at gå på line afhænger af en hel særlig elegance, opnår parkour på højt niveau også en form for skønhed, der gør sig godt på film. Instruktørerne Mikkel Lima og Bertram Bertelsen har med andre ord gjort deres til, at Oliver Thorpes dristige karrierebeslutning ikke har været forgæves.