Forlaget Gyldendal

ULVETID

– KAMPEN OM NORSØIMPERIET

af

Tore Skeie

★★★★★☆


Vikingerne har for alvor erobret filmlærredet og boghandlerhylderne. De seneste år har en bølge af udgivelser og filmatiseringer skildret vikingernes bedrifter og togter. Fascinationskraften er enorm, og det skyldes nok de dramatiske og blodige begivenheder, der prægede vikingetiden. Samtidig er der en stigende interesse for fortiden og ens forfædre, nu hvor globaliseringen langsomt udvisker de kulturelle skel. Netop dette gør vikingetiden til et historisk skatkammer.

Den norske historiker Tore Skeie kortlægger i sin uhyre detaljerede bog ULVETID, de begivenheder der førte til det såkaldte Nordsøimperium – eller nærmere bestemt det danske rige da det var allerstørst. De to centrale figurer i bogen er Knud den Store og Olav den Hellige. Adskillige andre figurer optræder herunder den engelske konge Æthelred. Det gælder derfor om at holde tungen lige i munden, hvis man undervejs skal have styr på alle figurerne og begivenhederne. Tore Skeie gør dog læseren en brav tjeneste gennem sit glasklare sprog og begavede formidling.

ULVETID bygger dels på gamle skjaldekvad, islandske sagaer og Den Angelsaksiske Krønike og dels på nyere arkæologisk og historisk forskning. Der fandtes som bekendt ikke skriftlige kilder på dette tidspunkt, så Skeie benytter sig af overleverede beretninger. Litteraturlisten vidner også om et gigantisk kildemateriale, men det er tydeligt, at Skeie kan sit stof til fingerspidserne og evner at formidle det på en meget medrivende facon.

Det er som bekendt kun de døde, der kan se en ende på krigen. Udsagnet passer glimrende på ULVETID, der skildrer det ene slag efter det andet. Således hører vi om det første vikingeangreb ud for Wessex i 979, der er skildret i Den Angelsaksiske Krønike. Herudover fortælles om den såkaldte Danahær, der gør sig klar til et plyndringstogt i England. Bogen har ikke kun et nordeuropæisk fokus, men kommer ligeledes ind på skelsættende og drabelige begivenheder i Sydeuropa herunder maurernes meritter i Spanien.

Det giver god mening, når Skeie gør opmærksom på, at konger og jarler blev målt på deres evner i krig – for ULVETID er i sandhed et gruopvækkende studie i krig og barbari. Skeie understreger endda, at skjaldene der berettede om slagene nærmest svælgede i pornografiske detaljer for at beskrive krigens teater.

ULVETID er ikke blot en bog om lange spyd og store runde skjolde. Den giver også et tankevækkende indblik i menneskets natur og dets vilje til magt. Det er en bog om storhed og forfald og om menneskeligt storhedsvanvid, dårskab og opfindsomhed.

Umiddelbart er ULVETID en bog for historienørder, men den kan sagtens læses af lægfolk. Det anbefales dog, at man tilegner sig baggrundsoplysninger om vikingetiden, inden man går ombord i dette prægtige værk. ULVETID er det første bind af i alt 5 bøger. Det skal derfor blive spændende at læse videre og blive klogere på vikingetiden. Med Tore Skeie er man garanteret historieskrivning af fineste slags.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)