1917

★★★★★★

Sam Mendes er en instruktør med mange talenter. Ved siden af en imponerende teaterkarriere vinder han lige en Oscar for sin spillefilmsdebut "American Beauty", skaber mesterværket "Revolutionary Road" med Kate Winslet og Leonardo Di Caprio, og instruerer den bedste og mest succesfulde James Bond-film nogensinde.

Alligevel formår han at overgå vores forventninger med krigsfilmen 1917, der efterlader publikum ydmyg over at være vidne til stor kunst og overvældet som stod vi selv midt på slagmarken i en blodig krig.

George MacKay er fuldstændig overbevisende som Schoefield (udtales Scofield ligesom navnet på Oscar-vinder Paul Scofield fra "Mand til alle tider").

En ung mand, der sammen med sin makker kommer på en farefuld mission med henblik på at overbringe en besked til en deling soldater på vej i krig.
Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Richard Madden og ikke mindst Andrew Scott leverer uhyre præcise birollepræstationer.

Men filmens sande stjerne er og bliver fotografen Roger Deakins. Det forekommer aldeles ubegribeligt, at vi kan følge den unge mand på hele hans farefulde færd gennem ild, vand, mudder og blod – tilsyneladende filmet i eet langt flow, der øjeblikkeligt gør Deakins til suveræn Oscar-favorit.

På samtlige fronter synes filmen sublimt udført fra den storartede scenografi, der gør selve krigszonen uhyre nærværende til den eminente lydside inklusiv Thomas Newmans stemningsmættede underlægningsmusik. 14 Oscar-nomineringer er ind til videre blevet til, siden de første for "The Shawshank Redemption" og 1993-udgaven af "Little Women", men han har ikke vundet – endnu!

Det er slet ingen overdrivelse, når man konkluderer, at 1917 ikke bare er en født klassiker, men simpelthen en af de bedste krigsfilm nogensinde og i familie med hovedværker som Lewis Milestones "Intet nyt fra Vestfronten" og Jean Renoirs "Den store illusion".