THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS – 3D

★★★★☆☆

Denne stop motion-film er fra 1993, og havde sin danske premiere under den lidt misvisende titel "Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas". For selvom Tim Burton har skabt historien, karaktererne og er medproducent på filmen, så hedder instruktøren altså Henry Selick. Han er mest kendt for den atmosfære-mæssigt beslægtede "Coraline", der indbragte ham karrierens eneste Oscar-nominering, samt animationsfilmen om "James og den kæmpestore pære".

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS virker dog stadig som en krystalisering af Tim Burtons umiddelbart dystre univers, hvor humoren er lidt så sort som filmens mest gennemgående farve.

Havde man haft en Oscar for animation af spillefilmslængde på dette tidspunkt ville THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS givet have været med i opløbet, men den måtte nøjes med en nominering for de spektakulære visuelle effekter.

Komponisten Danny Elfman har næppe nogensinde overgået sit soundtrack til denne film, selvom han efterfølgende opnåede fire Oscar-nomineringer, der dog aldrig materialiserede sig i en statuette. Hans skæve sange er en Broadway-musical og en medvirkende årsag til, at filmen aldrig helt er endt i glemmebogen.

Man må derfor glæde sig over, at den nu er tilbage på det store lærred, og om den så tilmed fremstår endnu bedre i 3D, vil givet blive diskuteret efter filmen. Bedøm selv.