MARRIAGE STORY

★★★★★☆

Noah Baumbach har ikke bare skrevet årets hidtil bedste originalmanuskript, men har også også selv instrueret MARRIAGE STORY, der øjeblikkeligt indskriver sig i Oscar-ræset blandt årets bedste film.

Et moderne ægteskabsdrama, der står i gæld til "Annie Hall", "Kramer mod Kramer" og "Revolutionary Road", men som alligevel har helt sin egen friske og relevante stemme.

Scarlett Johansson må være selvskrevet til den Oscar-nominering, som hun helt ubegribeligt stadig har til gode. Hendes portræt af den skilsmisseplagede skuespillerinde er bestemt ikke ukritisk, men frem for alt både ærligt og kærligt.

Helt på højde med hendes indsats er Adam Driver i rollen som hårdt prøvet ægtemand, der i filmens smukkeste scene finder de smukke udtryk for sin smerte og sin kærlighed via en Stephen Sondheim-sang. Driver er dog oppe imod navne som Joaquin Phoenix, Christian Bale, Leonardo DiCaprio, Robert de Niro og Antonio Banderas i kategorien for mandlige skuespillere i en hovedrolle, så der bliver kamp til stregen.

Filmveteraner som Julie Hagerty, Alan Alda og Ray Liotta får maksimalt ud af deres småroller, men det er Laura Dern, som i rollen som benhård advokat har de bedste chancer for en birolle-Oscar. Hendes forældre Diane Ladd ("Alice Doesn’t Live Here Anymore") og Bruce Dern ("Nebrashka") opnåede begge Oscar-nomineringer flere gange, hvilket ikke skader i Hollywood. Laura Dern har også selv modtaget Oscar-nomineringer for hovedrollen som "Den vilde Rose" og birollen i Reese Witherspoon-filmen "Wild". Men i år har hun rollen, som kan skaffe hende den statuette, der aldrig blev hendes forældre forundt.

Noah Baumbach og hans eminente skuespillerensemble giver os et frygtindgydende indtryk af, hvordan det er at blive skilt i vor tids USA – men udløser også ekko i denne del af verden.
Filmens loyale skildring af sine hovedkarakterers dilemmaer placerer den blandt filmhistoriens bedste skilsmissedramaer, og MARRIAGE STORY skal nok gå rent ind hos alle, der har været i berøring med en skilsmisse.