TOLKEN

★★★★★☆

Forestillingens undertitel "Hvortil min verden går" er en omskrivning af linjen "Herfra min verden går" fra H. C. Andersen digtet "Danmark, mit fædreland", også kendt fra visen "I Danmark er jeg født". Formuleringen "Hvortil min verden går" refererer til de russiske krigsfanger, der flygtede til Danmark under 1. verdenskrig.

Deres historie er udgangspunkt for en både ambitiøs og ganske vellykket forestilling, som Parkteatret i Frederiksund gæstespiller med i Kulturhuset Indre By i forbindelse med teaterfestivalen CPH STAGE.

Andreas Dawe har skrevet stykket i samarbejde med iscenesætteren Søren Iversen. Vi følger en historiker (vitalt spillet af Brian Hjulmann), der får besøg af den alderende Ingeborg Stemanns spøgelse. Hun fungerede som tolk for de russiske krigsfanger og kæmpede bravt deres sag imod alle odds, og gennem hende oplever vi spøgelser fra fortiden. En gruppe krigsfanger samt den unge Ingeborg Stemann, der møder kærligheden, men aldrig oplever dens forløsning.

Julie Forchhammer har skabt en atmosfærerig scenografi, hvor fortid og nutid kan mødes via fotoprojektioner i et nænsomt lys. Karen Nielsen har autoritet og integritet som den ældre udgave af Ingeborg Stemann, og Sarah Juel Werner tegner et virkelig smukt portræt af den unge intelligente Ingeborg Stemann.

TOLKEN fremstår som en velresearchet og medrivende forestilling om et emne, vi slet ikke ved nok om endnu. Timingen kunne af indlysende årsager heller ikke være bedre.

(Michael Søby)