PROJECT NIM

★★★★☆☆

James Marshs dokumentarfilm PROJECT NIM skildrer indgående en abes liv. Fra da den som spæd bliver fjernet fra sin mor for at komme i familiepleje til den dør af hjertestop efter et omskifteligt liv med isolation og anden form for dyremishandling.

Det fine ved PROJECT NIM er, at den ikke kun slår ned på eet konkret tilfælde af vanrøgt mod et dyr, der ironisk nok fik en opvækst som menneske, men i stedet skildrer en hel tilværelse præget af menneskelige svigt. Dermed rejser den et stort ubehageligt etisk spørgsmål om hvordan vi mennesker behandler dyr. Ikke mindst de forskningsmæssige aspekter af sagen kan og bør i høj grad diskuteres.

Historien om NIM er umiddelbart gribende, så man kunne med sindsro have skruet ned for den rørstrømske musik og de mange grædescener, begge dele skader den gode sag mere end de gavner.

På trods af de samlede forskningsresultater med Nim, kan man ikke nægte af denne abe opfører sig uhyre menneskelig i så mange situationer. Og man tør slet ikke tænke på, hvis man som menneske havde været igennem samme behandling. Mon ikke også man var endt med at bide nogen?