THE RAFT

★★★★☆☆

Marcus Lindeen vandt CPH: DOX for sin forunderlige dokumentarfilm THE RAFT. Den giver en medrivende beskrivelse af en eventyrlig rejse tværs over atlanterhavet.

6 kvinder og 5 mænd deltager i projektet som led i et socialt eksperiment ledet af den mexikanske antropolog Santiago Genovés.

Han var selv passager på et kapret fly i 1972 og blev efterfølgende interesseret i udforske mennesker under pres på et begrænset areal.

Men rejsen får et uventet forløb og kommer til at præge deltagerne i mange år fremover. Instruktøren Marcus Lindeen forener de overlevende i en modeludgave af den avancerede tømmerflåde 43 år efter. Det bliver ikke bare til rørende gensyn, men også en slags forsoning med fortiden.

Antropologen beskyldes for at ville fremprovokere reaktioner. De kvindelige deltagere enes om, at han var konfliktsøgende i sine undersøgelser og derved ikke havde øje for den harmoni, der blomstrede ombord. Men da betingelsen for harmonien var hans issolation, må man alligevel sætte spørgsmålstegn ved den enkle konklusion.

THE RAFT forbliver dog en skæg beretning om et usædvanligt menneskeligt forsøg, der muligvis aldrig fik den videnskabelig tyngde, som initiativtageren havde håbet, men som alligevel fik en eller anden værdi – ikke mindst for de medvirkende.