THE BOOK OF MORMON

(Eng. version)

★★★★★☆

Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stones gloriøse musical THE BOOK OF MORMON har vundet alverdens teaterpriser inklusive Broadways Tony-pris. Det er da også den mest bramfrie musical af dem alle, og får Monty Pythons "Spamalot" til at ligne en børneforestilling. Det Ny Teater fik da også et gevaldigt hit med forestillingen, der var velsignet med to pragtpræstationer af Silas Holst og Carsten Svendsen.

Men jyderne skal heller ikke snydes for en opsætning, så nu får vi en ganske overvældende engelsksproget turné-udgave på musikhusets Store Scene. Selvom der er tale om en turné-forestilling, har man ikke sparet på scenografien, og selv souvenirprogrammet er så ødselt, at man gætter på at udgifterne til dette har overgået en trykning af selve bogen THE BOOK OF MORMOR.

Musicalen fremstår som en ætsende satire over religiøs imperialisme af enhver art, og har man set den grænseoverskridende animationsserie "South Park", ved man, at man kan vente sig hvadsomhelst.
De medvirkende gør det alle glimrende – dog uden at minderne fra Det Ny Teaters version fortoner sig.

Det er sjovt at høre den endeløse række af vittigheder og sproglige finurligheder på originalsproget, men for mange også udfordrende uden tekster, især da en del af sangene afleveres med heftig afrikanske accenter uden elektronisk tekstning.

Sangene er uhyre velskrevne (og præsenteres afsindigt morsomt – også koreografisk), så det bør ikke undre, at Trey Parker og co. også kan kalde sig Oscar-nominerede sangskrivere via sangen "Blame Canada" fra filmen om "South Park".

Publikum i Musikhuset lod sig i den grad begejstre over THE BOOK OF MORMON, og den stående ovation under fremkaldelserne var særdeles velfortjent.

(Michael Søby)