STORE BØRN

★★★★☆☆

af

Elisabeth Gjerluff Nielsen

Forlaget Gyldendal


Som forfatter er det nærliggende at gå på hugst i ens eget biografiske livsstof. Ikke nok med at man er fortrolig med stoffet, så kan det samtidig rumme spændende historier og indsigter, der kan være vedkommende for andre end blot en selv. Måske er kunstneren Elisabeth Gjerluff Nielsen kommet til denne erkendelse, fordi hendes velskrevne erindringsbog STORE BØRN er fyldt med funklende og glasklare episoder fra hendes liv, der er værd at spejle sig i og blive klogere på.

Erindringsbogen følger ikke et strengt lineært forløb, men kan bedst betegnes som en sprængt mosaik af øjeblikke fyldt med kunstneriske ambitioner og vanskelige familierelationer. Gjerluff Nielsen er blandt andet kendt som frontfigur i musikgruppen Voxpop, og desuden er hun søster til Peter A.G. Nielsen, som er forsanger i rockgruppen Gnags. Det musikalske spor spiller således en central rolle i bogen, men lyden af levet liv med op- og nedture fylder ligeledes meget.

Både humor og alvor sætter grundtonen i bogen. Således er det svært ikke at klukke, når der fortælles om en spøjs episode med fnat fra hendes barndom, og hvordan den behandles med stærktlugtende tjære. Herudover skildres morens død med vemod og varme. Det er netop den fortrinlige evne til at fremmane stemningsfyldte tidsbilleder, der præger mestendels af STORE BØRN. Indimellem slår den dog ud på lidt for snakkesaglige sidespor.

Fødebyen Skjern danner ramme om bogen, men der perspektiveres konstant til nutidens København. Eksempelvis beskriver Gjerluff Nielsen en hverdagsepisode, hvor hun falder over en forsidehistorie om hendes bror, hvis sexliv tilsyneladende hænger i laser. Undervejs deler hun rundhåndet ud af sine fabuleringer og fantasier, der tager form af udlængsel samt drømme om alper, sætterhuse med græs på taget og gedekid.

De elegante pendulsvingninger mellem fortid og nutid og mellem virkelighed og fantasi er et vellykket fortællegreb, da den minder læseren om, at erindringen ikke altid lader sig indfange i et koncentreret tidsforløb, men nærmere dukker op som fragmenterede brudstykker.

STORE BØRN er en åbenhjertig og tankevækkende bog, der udmærker sig ved dens levende og sprogbevidste fortællestil. Gjerluff Nielsen er særdeles dygtig til at gestalte oplevelser med stor detaljerigdom og indlevelsesevne. Kort sagt er STORE BØRN en bog for voksne med hang til store og små tankerindskydelser og erindringsstrømme.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)